Hokejisté na úvod porazili Rusko, venkovním sportům nepřálo počasí

EYOF 2019
EYOF 2019
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Evropský olympijský festival mládeže v Sarajevu má za sebou první den sportování. Češi v něm dosáhli dvou parádních výsledků – běžec na lyžích Mathias Vacek skončil v závodě na 10 kilometrů klasicky čtvrtý a tým hokejistů večer porazil Rusko. Více v souhrnu.

„Mathias zajel fantasticky, byť nám vůbec nepřálo počasí. Pršelo, sněžilo a okruh je hodně těžký. Čtvrté místo je pro nás velkým úspěchem,“ řekl trenér běžkařů Zbyněk Pavlásek s tím, že na medaili scházelo šestnáctiletému závodníkovi 14 vteřin. Čtěte více ZDE.

Počasí komplikovalo tréninkovou přípravu biatlonistů a zcela rozbilo slalomové plány alpských lyžařek. Gašparíková se Strouhalovou nedokončily závod v prvním kole, SommerováNovákovou ve druhém. Kvůli hustému sněžení kolabovala v horském středisku i doprava a kvalifikační závod ve slopestylu snowboardistek byl dokonce odložen na úterý.

Už před devátou hodinou ráno rozehráli svůj první zápas ve smíšených týmech curleři, favorizované Británii ale podlehli 3:8 a později nestačili ve vyrovnaném utkání na Dánsko.

V Sarajevu mají za sebou úvodní vystoupení i rychlobruslařky na krátké dráze – na trati 1 500 metrů obsadily ve finále B Markéta Fajkusová 10. místo a Dominika Simandlová 12.

Část výpravy pak večer odjela společně na hokej držet palce českému týmu proti Rusku. Češi měli v hledišti jasnou převahu a dařilo se jim i na ledě, když po gólech Tobiáše Handla a Jana Cikharta porazili sbornou 2:1. Ve středu je čeká Švýcarsko.

„Konečně se nám podařilo Rusy porazit, navíc na olympijském turnaji. Hrálo se dlouho vyrovnaně, rozhodli jsme gólem deset minut před koncem,“ hodnotil útočník Cikhart, střelec vítězného gólu. „Měli jsme slabší druhou třetinu, kdy soupeř vyrovnal. Ale pak jsme si řekli, že musíme zabrat zkusit utkání zvrátit na naši stranu. To se nakonec povedlo.“

Novinky nejen ze zákulisí nezapomeňte sledovat i na našich komunikačních kanálech!

líbil se ti článek?