V Sarajevu získala dvě olympijské medaile, teď jede fandit mladým nadějím

EYOF 2019
EYOF 2019
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

S výpravou talentovaných sportovců odletí na Evropský olympijský festival mládeže do Sarajeva i vzácný host. Je jím Květa Jeriová-Pecková, předsedkyně Českého klubu fair play a bývalá běžkyně na lyžích, která právě v Sarajevu získala na olympiádě v roce 1984 stříbro ze štafety a bronz z individuálního závodu na pět kilometrů.

„Sarajevo má za sebou pohnutou historii. Celý region kvůli válce hodně utrpěl. Věřím, že olympijský festival pro ně může být dobrou příležitostí, jak se znovu ukázat v dobrém světle,“ říká Jeriová-Pecková, kterou doprovodí i manžel a olympijský medailista ve veslování Zdeněk Pecka (na snímku).

„Tenkrát jsme bydleli v hotelu, který je už dnes zdevastovaný a napůl rozpadlý. Ulice, kterými jsme tenkrát procházeli, asi taky budou vypadat úplně jinak. Jsem na to sama zvědavá.“

Před 35 lety byla Jeriová-Pecková nejúspěšnější sportovkyní olympijské výpravy. Kromě dvou medailí ze Sarajeva má ve sbírce ještě bronz z individuálního závodu na pět kilometrů z olympiády v Lake Placid 1980 a další bronz z MS v roce 1982 z trati deset kilometrů.

Na EYOF plánuje navštívit nejen svoji disciplínu běžecké lyžování, ale i řadu ostatních sportů. „Ráda bych se podívala na krasobruslení, kde mladí podávají super výkony i v mladém věku jsou schopni dosáhnout velkých výsledků,“ doplňuje.

Mimochodem, vyjma hokeje má česká výprava v lyžařských disciplínách největší zastoupení. Hned osm sportovců se představí v alpském lyžování, běhu na lyžích i biatlonu.

„Sleduju pečlivě, jak se naší nastupující generaci nejen v běžeckém lyžování daří. Po Katce Neumannové, která vozila medaile pravidelně, se utvořila mezera a zdá se, že není dostatek sportovců, kteří by ji nahradili. Těší mě, jak vynikající výkony podává Bára Havlíčková nebo Zuzka Holíková, která přivezla medaili z minulého EYOF. Snad uvidím v Sarajevu na vlastní oči další úspěch.“

Jako předsedkyně Českého klubu fair play také plánuje, že si přímo na místě připraví pro sportovce krátkou přednášku. „Vždy na mládežnické olympiády připravujeme pro olympioniku letáčky, kde jim vysvětlujeme základy olympismu. Uvidíme, jestli zbyde čas i na něco jiného. Byla bych ráda, pro sportovce by to mohlo být motivující.“

Novinky nejen ze zákulisí nezapomeňte sledovat i na našich komunikačních kanálech!

líbil se ti článek?